Očesne bolezni

Med očesne bolezni spadajo siva mrena, zelena mrena, suho oko...

Mušice v očesu

motnjave-v-stekloviniSe vam je že kdaj zgodilo, da ste pri pogledu pri pogledu na svetlo podlago opazili nekoliko moteže "plavajoče mušice"? Ko pa pogled obrnete na njih "odplavajo" naprej? Če je odgovor na ti vprašanji pritrdilen potem brez panike, po vsej verjetnosti gre za neškodljive motnjave v steklovini (muscae volitantes).

Preberite več: Mušice v očesu

Suho oko

suho-okoSuho oko oziroma sindrom suhega očesa je stanje, pri katerem je prisotna nižja produkcija solz ali pa solze niso dovolj kvalitetne. 

Preberite več: Suho oko

Pterigij in pinguecula

pterigijPterigij in pinguecula sta benigni tvorbi na veznici, ki nastaneta zaradi izpostavljenosti soncu. Pinguecula je viden kot rumenkast depozit na veznici blizu roba roženice, pterigij pa nastane ko veznica preraste čez rob roženice.

Preberite več: Pterigij in pinguecula

Siva mrena (katarakta)

siva_mrena2Siva mrena (katarakta) je očesna bolezen pri kateri nastane zamotnitev očesne leče. Leča postopoma porumeni ter s tem preprečuje prepustnost barv krajše valovne dolžine (modra). 

Preberite več: Siva mrena (katarakta)

Keratokonus

keratokonus-okoKeratokonus spada med degenerativna obolenja roženice z anomalijo krivine roženice. Gre za koničasto izbočenje ter sočasno tanjšanje roženice. Pri tem začne kvaliteta vida počasi upadati. 

Preberite več: Keratokonus

Glavkom (zelena mrena)

glavkomGlavkom (zelena mrena) je močno povečan očesni pritisk ki posledično vodi k poškodbi očesnega živca. Glavkom napreduje počasi zato večina obolelih ne zazna simptomov dokler se jim vid ne poslabša.

Preberite več: Glavkom (zelena mrena)

Additional information